AKTUELLT


Lektionsuppgift åk 7 EV Film Fredag den 15 februari

Ni ska börja skapa era animerade filmer. Vissa av er kommer att sitta hemma för att skapa era filmer i Fortnite eller Minecraft. Ni som ritar på papper kan också sitta hemma eller någonstans i skolans allmänna utrymmen som kafeterian eller vid borden i korridorsutrymmena

Till nästa lektion – kl.11.30 fredagen 22 februari – ska de grupper som gör sina filmer i Fortnite, Minecraft eller liknande, ta med filmfilerna på USB-sticka eller bärbar dator. Vi ska tillsammans på lektionen redigera filmerna och sätta till musik, speaker, texter  med mera. De som ritar sina filmberättelser på papper kommer att filma teckningarna och redigera materialet i datorns redigeringsprogram.

Har ni frågor så tveka inte att höra av er till mig! stina.fredenmark@ribbyskolan.se


♠  ♣  ♥  ♦


Lektionsuppgift åk 7 EV Film Fredag den 25 januari

Vi skulle egentligen sett filmen ”Tillbaka till framtiden” nu på fredag för att sedan diskutera den veckan efter. På grund av olika omständigheter måste vi byta plats på dessa lektioner. Följande gäller nu istället på fredag:

Lektionsuppgift fredag 25 januari:

Skriva manus, rita bildmanus och planera för att spela in en animerad film. 

Ni kommer att ha denna lektion samt två lektioner till för att planera, spela in och redigera er animerade film. 

Använd tiden väl!

Läs igenom instruktionerna ordentligt.

Instruktioner:

Dela in er i grupper och tänk ut en filmidé tillsammans. 

Ni ska tänka ut en animerad film som max ska vara max 1-2 min. Att animera film betyder att man tar stillbilder på föremål eller teckningar som man flyttar på eller ändrar lite för varje bild man tar. När man sedan lägger dessa bilder efter varandra i redigeringsprogrammet så ser det ut som om sakerna eller teckningarna rör på sig. Det kallas för Stop Motion eller animerad film.

Ni börjar med att skriva ett litet manus till er film som innehåller filmens handling, karaktärer, repliker (vad karaktärerna säger), rekvisita (vilka saker som ska vara med i filmen), var filmen utspelar sig med mera.

Sedan ritar ni ett kort bildmanus på ca 12 rutor där man ser vad som ska hända i filmen. Här tänker ni även ut kameravinklar och bildutsnitt.

Efter det kommer det viktigaste – ni ska planera filminspelningen:

Var ska ni spela in filmen?

Vilka material behövs?

Rekvisita?

Behöver vi bygga ihop något?

Var ska kameran stå?

Vilket ljus ska det vara?

Hur vill vi att det ska se ut när filmen är klar?

Hur gör vi för att filmen ska se ut som vi vill?

Det kommer säkert upp fler frågor eftersom. Det viktiga är att ni planerar så noggrant som möjligt. Sedan blir det inte alltid som man har planerat men det finns i alla fall en plan att utgå ifrån. Det är det viktiga.

Antingen sitter ni skolans allmänna utrymmen eller hemma och jobbar med lektionsuppgiften.

Innan kl 16.00 på fredag 25 januari så ska ni ha mailat manusen, bildmanusen och inspelningsplanering till mig på stina.fredenmark@ribbyskolan.se

———————

Vi kommer att se ”Tillbaka till framtiden” den 1 februari.

Tillbaka